Μεσσηνία

Έχει γίνει γνωστό από ανασκάφες ότι το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ήταν βασικό προϊόν για τη διατροφή και την οικονομία, από τα Μυκηναϊκά ακόμα χρόνια. Με το πέρασμα των αιώνων η ελαιοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αναπτύχθηκε ραγδαία.

Κορώνη και Μεθώνη

Η Κορώνη και η Μεθώνη ήταν τα δύο πρώτα λιμάνια από τα οποία ξεκίνησε η διακίνηση του ελαιολάδου στην Ευρώπη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της ενετοκρατίας. Αργότερα ακολούθησε το Ναυαρίνο και τελευταίο το λιμάνι της Καλαμάτας. Αυτό ήταν και το λιμάνι που συγκέντρωσε όλη την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Η καλλιέργεια της κορωνέικης ποικιλίας καθιερώθηκε και επικράτησε σε ολόκληρο το νομό.

Παγκόσμιες εξαγωγές ελαιολάδου

Το τέλος της μεταπολεμικής περιόδου βρίσκει την ελιά να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της καλλιεργήσιμης μεσσηνιακής γης. Το καλαματιανό λάδι κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των αυξανόμενων διεθνών αγορών.

Η Μεσσηνία είναι πλέον ένας απέραντος ελαιώνας. Το "χρυσάφι" της ταξιδεύει σε όλες τις γωνίες του κόσμου, για να προσφέρει, όχι μόνο τις γευστίκες, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το χωριό Μάνεσι

Το Μάνεσι είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας και ανήκει στο δήμο Μεσσήνης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά καταλαμβάνοντας τρία υψώματα. Σε ένα οδοιπορικό γύρω από το χωριό συναντάς παντού ελαιόδεντρα καθώς η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ismenian παράγεται στο Μάνεσι Μεσσήνιας από ποικιλία κορωνέικη.