Μνήμες

Αφηγήσεις του μπαμπά από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό.

Ο μπαμπάς μου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη. Στο χωριό η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς.

Ο μπαμπάς μου λοιπόν είναι ελαιοπαραγωγός και οι μνήμες του είναι άρικτα συνδεδεμένες με την ελία και τον καρπό της. Σαν μικρό παιδί θυμάται τον πατέρα του να μπαίνει κουρασμένος τα βράδια στο σπίτι, γεμάτος ικανοποίηση για τα καινούρια ελαιόδεντρα που είχε φυτέψει. Κάθε φορά που ολοκλήρωνε τη δεντροφύτευση τον έπαιρνε από το χέρι και του έδειχνε τα δέντρα ένα-ένα, περήφανος και απίστευτα χαρούμενος. Τα φρόντιζε σαν μικρά παιδιά για να μεγαλώσουν και να δώσουν τον ευλογήμενο καρπό. Πόση μεγάλη ήταν η ομορφιά όταν τα δέντρα ήταν ανθισμένα!

Η συγκομιδή

Όταν άρχιζε το «μάζεμα» της ελιάς όλο το χωριό μεταμορφωνόταν! Ξεκινούσαν όλοι πολύ πρωί για τα χωράφια. Το χωριό κυριολεκτικά ερήμωνε! Τα απογεύματα όμως... Γύριζαν χαρούμενοι με τον ελαιόκαρπο και πήγαιναν στο ελαιοτριβείο. Φωνές, γέλια και πειράγματα! Όπου και να ήσουν η ατμόσφαιρα μοσχοβολούσε από τα αρώματα που έβγαιναν από το φρέσκο ελαιόλαδο.

Δοκιμάζοντας το νέο λάδι

Όταν το λάδι ερχόταν σπίτι, η μητέρα του έψηνε φέτες ψωμιού,έριχνε πάνω τους το λάδι για να το φάνε. Το περιμέναν με ανυπομονησία! Η γεύση και η μυρωδιά ήταν απερίγραπτες. Το ευλογημένο δέντρο είχε δώσει για άλλη μια φορά το πράσινο, υγρό χρυσάφι του.

Το αγνό σαπούνι της γιαγιάς

Θυμάται επίσης τη γλυκιά του γιαγιά να φτιάνει σαπούνι από ελαιόλαδο. Υπήρχε ολόκληρο τελετουργικό. Με συνταγή που χανόταν στα βάθη των χρόνων έφτιαχνε σαπούνι για το πρόσωπο και τα μαλλιά. Ήταν το καλύτερο φυσικό καλλυντικό. Είχε πράγματι ένα κατάλευκο δέρμα και γυαλιστερά μακριά μαλλιά. Έφτιαχνε και σαπούνι για τα ρούχα. «Με σαπούνι από ελαιόλαδο τα ρούχα γίνονται πιό λευκά» έλεγε.

Τόσες αναμνήσεις! Τόση ομορφιά! Κάθε φορά που μας αφηγείται ιστορίες τα μάτια του λάμπουν από χαρά και νοσταλγία.


Οι πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής είναι πλέον σύγχρονες, η αγάπη όμως και η φροντίδα είναι ίδιες. Κληρονομούνται από πατέρα σε γιό. Τα ελαιόδεντρα καλύπτουν όλη την καλλιεργίσιμη γη και τα φροντίζει σαν την οικογένειά του. Με όλες αυτές τις μνήμες, στην εταιρεία Vourakis, θελήσαμε να τολμήσουμε.

Να κάνουμε γνωστό και να ταξιδέψουμε το ελαιόλαδο με το οποίο μεγαλώσαμε. Να το βγάλουμε έξω από τα όρια της γύρω περιοχής. Με την ίδια αγάπη και τον ίδιο σεβασμό που ο πατέρας μου τα καλλιεργεί. Έτσι “γεννήθηκε” το Ismenian extra virgin oil. Ένα ελαιόλαδο γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Ένα ελαιόλαδο με ιστορία!